Almatorta
2006.07.25. 11:05
Almatorta...
Almatorta
A töltelékhez:
- 5 alma
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl citromlé
- 1/4 l tej
- 1 dl tejszín
- só
- 1/2 dl Calvados vagy rum
- 1 vaníliarúd
- 2 tojássárgája
- 1 dl tej
- 30 g finomliszt
A tésztához:
- 8 tojás
- 20 dkg cukor
- 30 dkg darált mogyoró
- 5 dkg étkezési keményítő
A bevonathoz és a díszítéshez:
- 40 dkg marcipánmassza
- 15 g porcukor
- 10 dkg sárga, piros marcipán
(A marcipánt színezhetjük ételfestékkel is.)
Elektromos habverővel verjük 2-3 percig a tojásokat lassan adagolva a cukrot. Keverjük a mogyorót és az étkezési keményítőt a felvert tojásokhoz. Öntsük bele a tésztát egy kivajazott, kilisztezett sütőformába, majd 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 1 órán át.
Az almákat vágjuk apró darabokra, 10 dkg cukor, a vaníliás cukor és a citromlé hozzáadásával pároljuk 5-6 percig, végül keverjünk bele egy kis Calvados-t vagy rumot.
Egy edényben melegítsünk tejet, tegyünk bele egy kis cukrot, egy csipet sót és a vaníliarudat, de vigyázzunk fel ne forrjon. Ha a tej már meleg, vegyük ki a vaníliarudat, kaparjuk a tejbe a közepét. Keverjük össze a tojássárgáját, a keményítős lisztet és a tejszínt, majd öntsük bele a meleg tejbe és főzzük krémmé az egészet. Ha a krém kihűlt, keverjük a párolt almához.
A kihűlt piskótalapot vágjuk két lappá és töltsük bele az almás krém felét, a maradékot pedig kenjük a tetejére.
A marcipánmasszát és a porcukrot gyúrjuk össze és nyújtsuk vékonyra, majd borítsuk be vele a tortát. Hajtsuk le a széleit az oldalára, végül vágjuk körbe a torta alján.
Díszítésnek a piros-sárga marcipánból készíthetünk csillagokat, almákat és porcukorral meghintve tálalásig a hűtőbe tesszük.
|