Svéd sáfrányos kalács A karácsonyi sütemények sütése Svédországban az egész család kedves időtöltése. Gyerekek és felnőttek együtt gyúrják, díszítik a süteményeket. (Már a kétévesek is kapnak "feladatot", például a tészta kenését, a mazsolák nyomkodását.) Hozzávalók: (2 nagy fonott kalácshoz vagy 30 darab kis kalácshoz), 20 dkg vaj vagy margarin, 0,5 liter tej, 5 dkg élesztő, 3 kiskanál só, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 kg liszt, 2 g sáfrány, a tetejére: 1 tojás, mazsola. Elkészítés: Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a tejet, és kézmelegre (37 fok) langyosítjuk. Egy nagy tálban elmorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a tejet, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojást, meg a sáfrányt, és alaposan kikeverjük az egészet. A liszttel puha, rugalmas tésztává dagasztjuk, konyharuhával letakarva, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). Lisztezett deszkán még egyszer alaposan átgyúrjuk a tésztát. Egyharmadából "paphajat" készítünk: 6 darab ujjvastagságnyi, 50 centi hosszú rudat formálunk, és vajazott sütőlemezen hullámosra alakítjuk, minden egyes "lokniba" egy-egy mazsolaszemet nyomva. Megkenjük tojással, majd ismét kelesztjük 20-30 percig. Középmele (200 C) sütőben kb. 20 percig sütjük. Az apróbb kalácsokat (Luca macskáit) elég 10-15 percig sütni.
|