Francia fatörzs Hozzávalók: 6 tojásos piskóta, 3-4 evőkanál rum, a krémhez: 3 tojás, 15 dkg cukor, 2 púpozott evőkanál kakaó, 1 narancs lereszelt héja, 20 dkg vaj Elkészítés: A piskótát zsírozott, lisztezett, nagy tepsiben sütjük meg, hogy csak egyujjnyi magas tésztát kapjunk, majd azon melegen kendőre borítjuk. Egy-két evőkanál rummal megöntözzük, és többször ki-be tekerjük, nehogy később, a töltés során megrepedjen. Összetekerve hagyjuk kihűlni. Az egész tojásokat habverővel kikeverjük a cukorral meg a kakaóval, belereszeljük a narancshéjat, és gőz fölött, habverővel állandóan keverve, sűrű krémmé főzzük. A gőzről levéve kihűtjük, majd hozzáadjuk az előre kikevert vajat. A krém egynegyedét félretesszük. A többivel megtöltjük és bevonjuk a piskótatekercset. Hideg vízbe mártott villával rovátkoljuk, hogy fatörzshöz hasonlítson, és a félretett krémből "csomókat" rakunk rá, mintha göcsörtös lenne a fa. Még szebb, ha a tekercset kétharmad részénél ferdén elvágjuk és Y-alakban illesztjük össze a két részt, hogy levágott faágra emlékeztessen. Legalább egy fél napra jégbe hűtjük tálalás előtt.
|