Gyerekek Karácsonya
Gyerekek Karácsonya
 
Menü
 
 
Népek Karácsonya
 
 
Népek karácsonya a gasztronómia szerint
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
Advent
 
Bratz Babák Gyűjteménye


 
Gyerekeknek-mesék,szinezők
 
 
Nyomtatható játékok
 
 
Szinezők
 
 
Zene
 


 
 
 
Számláló
Indulás: 2006-07-23
 
 
Egy kis hírdetés

 
Még ennyi idő van Karácsonyig
 
Mikulásra várva
Mikulásra várva

 

Az adventi koszorú első, kapaszkodó, égbe nyúló lángjával ismét eljöttek a várakozás hetei. Újra reménykedni kezdtünk. Mint már annyiszor az elmúlt időszakban.

December nemcsak egy lassan mögöttünk lévő év utolsó hónapja. Népszokások, a jövőnket vagy legalábbis a következő év időjárását, termését megjósolni igyekvő napok egész sora követi egymást. Az emberek mindig féltek a bizonytalanságtól, tudni szerették volna, mi vár rájuk. Lesz-e éltető eső, melengető napsugár, simogató szél, jó hozama a kenyérgabonának, aprójószágok sokasága az udvarban... Ilyesmiket próbáltak kikövetkeztetni a Borbála-napkor behozott gyümölcsfaágból, hagymagerezdekbe rakott sóból, erre hivatott a számos Luca-napi bőségvarázsló praktika, még az ünnepi asztalra rakott étkeknek is szimbolikus jelentésük van. A leányok számos mágikus szertartással természetesen leginkább a jövendőbelijükre voltak kíváncsiak, arra, mikor következik be a nagy esemény az életükben.

Már látom is, hogyan legyintenek egyesek ezekre a sorokra. A tét ennél sokkal nagyobb - hangoztatják. Lehet, de a mindennapi örömeink hiányában a Nagy Változást sem tudjuk kitörő lelkesedéssel fogadni. Ha egyáltalán bekövetkezik. Mire gondolok pontosan? Magam sem tudom. De valamire még várunk mindannyian. Ez is benne van a tekintetünkben, amikor az adventi koszorú gyertyáira nézünk. Az enyémben bizonyosan. És tenni szeretnék érte, hogy ne csak hiú ábránd maradjon.

A tizenkettedik hónapunk neve - amely valamikor a rómaiak naptárában szintén az utolsó volt, de a tizedik - a görög deka szóból, illetve a dekomai igéből származtatható, a jelentése markolni. Dióból, aszalt szilvából, mandarinból akár. Az ajándékokból. Meg a zsebünkből. Mert mi már tudjuk, hogy az óhajtott csomagokat nem hozza sem a Mikulás, sem a Télapó, de még a Jézuska sem. A gyermekünk is abból a zsebpénzből spórolja ki a nekünk szánt apróságokat, amelyet mi adunk neki. Mi meg onnan, ahonnan sikerül. Mert a december és az ajándékozás elválaszthatatlan egymástól. Mintha ebben az egy hónapban szeretnénk pótolni mindazt a kedvességet, melegséget, amelyre év közben a nagy rohanásban, taposásban, közömbösségben nem jutott időnk. Ami természetesen most már behozhatatlan. Az elmulasztott mosolyt, a szép szavakat, a baráti vállveregetést, az elhallgatott dicséretet a legdrágább ajándék sem kárpótolja.

Szent Miklós püspök a IV. században élt a kis-ázsiai Myra városában, csodáiról, jótékonyságáról legendák szólnak. Esténként járta a szegénynegyedeket, és ajándékokat tett azoknak a házaknak az ablakába, ahol gyerekek is laktak. Más feljegyzés szerint egy szegény család házába az ablakon át aranyat dobott, melyből három nincstelen lány gazdag hozományára tellett. Szent Miklós üzenete nyilván a Segíts, ha tudsz! mondattal fogalmazható meg a legegyszerűbben. Nem baj, ha nincs rá módod, tehetnénk hozzá, de akkor ne is árts. Sajnos, a Segíts, ha tudsz! után nem véletlenül jut azonnal ez az eszünkbe.

A gyermekeknek bizonyára terjedelmes listáik vannak, mit tegyen Mikulás a cipőjükbe, mi legyen majd pár hét múlva a karácsonyfa alatt. Nyilván nekünk, felnőtteknek is van elképzelésünk arról, mi mindent rejtsen a jó öreg fehérszakállú puttonya. A jegyzék összeállítása közben játékos bosszúsággal hessegetjük a vigyorgó kis krampuszt, aki a virgácsot nyújtogatja felénk. Merthogy szerinte úgyis csak az jut nekünk. Most nem, ez egyszer nem, gondoljuk magabiztosan. Nem tudjuk, honnan ez a bizonyosság, de nem akarunk arra gondolni, hány decemberben éreztünk már így.

Számomra a legszebb kívánságok sorát továbbra is Nagy László Adjon az Isten című verse tartalmazza. Szerencse, szerelem, forró kemence, az üres vékába gabona, a lámpába láng, a kérdésekre hitmegtartó válasz, fények, temetők helyett élet... Néhány sor, de minden benne van. Áramszünetes, tüzelőhiányos, szegénységben eltelt, hitehagyott, kételkedő, marakodó létünk, a szaporodó sírhantok a temetőinkben. És a parola, amely az árva kezünkből hiányzik. Jelentheti a kézfogást, de a baráti kéznyújtás eddigi visszautasítását, sőt a becsületszót is. Amelynek a megerősítésére kezet szokás rázni. Az utolsó sorban pedig a segélykiáltás, hogy mindezt kapjuk meg akkor is, ha nem kérjük, hiszen - szégyen vagy nem - már annyit könyörögtünk érte.

Csak egy szót adj. Ezt viszont Cseh Tamás énekli. Igen, talán annyi is elegendő lenne. Amit a megfelelő helyen és időben mondanánk ki. Persze, nem akárkinek. És nem bántanánk meg vele senkit.

Nos, mi is legyen abban a bizonyos batyuban? Aki most azt várja tőlem, hogy konkrét, kézzelfogható dolgok és egyéb kívánságok sorolásába kezdek, az bizonyára csalódik. Nem tudom én azt egyszerű, érthető, a nyelvtani szabályok alapján szabályosan megfogalmazott mondatban kifejezni. Más. Valami más kellene, mint ami most van. Nyilván jobb is, de fontos, hogy más legyen. Nevezze bár a szíve és vérmérséklete alapján ki-ki akár életszínvonalnak, státustörvénynek, autonómiának, köztársaságnak. Csak hozza el végre azt, amire vágyunk. Amit kiérdemeltünk az átszenvedett több mint egy évtized alatt. Amiről még mindig nem tudjuk biztosan, hogy a hátunk mögött van-e. Vagy a következő év decemberében ismét hasonlóan sóhajtunk az adventi koszorú első meggyújtott gyertyája mellett, Mikulásra várva.

 

TÓTH Lívia

 
 
Mikulás
 
 
Mesék
 
 
Népmesék,egyéb mesék
 
 
Karácsonyi Rajzfilmek
 
 
Disney Karácsonyi Rajzfilmek
 
Óra
 
Szaloncukor
 
 
 
Linkek
 
 
Letölthető és online játékok
 
 
Online kifestők
 
 
Boldog Névnapot!

 

 
 

Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ