Drezdai gyümölcskenyér Ezt a híres karácsonyi süteményt a németek jóval az ünnepek előtt elkészítik, s előszeretettel küldik ajándékként szerte a világon rokonaiknak, barátaiknak. Hozzávalók: 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 2,5 dl tej, 37,5 dkg margarin, 1 kg finomliszt, 15 dkg cukor, kiskanál ső, 10 dkg mandula, 10 dkg cukrozott citromhéj, 5 dkg cukrozott naracshéj, 50 dkg mazsola (lehetőleg többféle), 1 citrom reszelt héja, a forma kikenéséhez: margarin, a sütemény tetejére: 12,5 margarin és bőven porcukor Elkészítés: Az élesztőt a cukrozott tejben felfuttatjuk, majd a puha margarinnal, a liszttel, a cukorral és a sóval összegyúrjuk. A megkelesztett élesztőt beledolgozzuk és 1 órán át kelni hagyjuk. Ezután a durvára vágott mandulát, a cukrozott citrom- és naracshéjat, a mazsolát meg a reszelt citrom héját hozzáadjuk, átgyúrjuk, majd duplájára kelesztjük. Ebből a tésztából 2 rúdnyi kalács lesz, amelyeket margarinnal kikent tepsibe fektetünk, majd előmelegített sütőben tolva, közepes lánggal kb. 60 percig sütjük. Még melegen tetejüket a megolvasztott margarinnal megkenjük és porcukorral bővel megszórjuk. |