Nápolyi struffoli Nápolyban elképzelhetetlen a karácsony struffoli nélkül, amivel ők is úgy vannak, mint a magyarok a bejglivel, többnyire húsvétkor is megsütik. Hozzávalók: 5 közepes tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 45 dkg finomliszt, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja, csipetnyi só, 1 evőkanálnyi alkohol vagy erős vodka, a sütéshez: olaj, a mázhoz: fél narancs és fél citrom leve, 25 dkg narancsvirágméz, 10 dkg cukor, a díszitéshez: cukrozott gyümölcs, naracshéj, ezüst színű cukorka. Elkészítés: Először a tésztát készítjük el. A tojásokat a cukorral simára keverjük, a lisztet beledolgozzuk, a reszelt citrom- és narancshéjjal, sóval és alkohollal ízesítjük. 3-4 perces dagasztás után letakarjuk és hideg helyen két órán át pihentetjük. Ezután egy keveset kiveszünk a tésztából, fél centi átmérőjű rúddá sodorjuk, majd mandula nagyságú darabokra vágjuk. Ezeket a kis tésztanudlikat forró olajban, aranysárgára sütjük. Jól lecsöpögtetve papírtörölközőkre szedjük. A mázhoz a fél narancsot és citromot apró darabokra vágjuk, és mézzel és a cukorral leöntjük, 2 evőkanálnyi vízzel meglocsoljuk és kevergetve felforraljuk. Addig forraljuk, amíg egy könnyű karamell színű szirupot nem kapunk. Ekkor a kisütött tésztasodralékokat beleszórjuk, végül köralakban egy tányérra merjük. Megszórjuk a felaprított cukrozott gyümölccsel, narancshéjjal és a cukorkával. Tálalásig hideg helyen kell tartani, nehogy felolvadjon.
|