Kóser kindli, flódni Hozzávalók: (10 személyre) a tésztához: 75 dkg liszt, 37 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg porcukor, 5 tojássárgája, 1,5 dl ferérbor, az almatöltelékhez: 1,2 kg alma, 1 evőkanál méz, kb 4 dl fehér bor, 1 evőkanál cukor, 1 rúd fahéj, 2-3 szegfűszeg, a máktöltelékhez: 30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor, a diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor, a kindli lekenéséhez: 1 tojás Elkészítés: A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a tojássárgájával meg a fehérborral gyorsan összegyúrjuk. Akkor jó, ha az omlós tésztához hasonló állagú lesz. Az egyharmadát folpackban csomagolva hűtőszekrénybe tesszük, ebből készül majd a kindli. A többit négy részre osztjuk, ebből kettő legyen kissé nagyobb, mert a sütemény tetejére és aljára több tészta kell, mint a töltelékek közé. Amíg a töltelék készül, ezeket is hűtőben pihentetjük. Az almatöltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, elnegyedeljük és a magházát kimetsszük. A bort a mézzel meg a kristálycukorral édesítjük, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, fölforraljuk, végül az almát félpuhára főzzük benne. Hűlni hagyjuk, majd leszűrjük - levét forralt borhoz vagy teába elhasználhatjuk -, és a gyümölcsöt vékonyan fölszeleteljük. A máktöltelékhez a mákot a cukorral meg a mazsolával összekeverjük, a borral leforrázzuk. Ugyanígy készítjük el a diótölteléket is, végül mindkettőből 5-5 evőkanálnyit a kindlihez elteszük. Egy kb. 20x30 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk vagy kivajazunk. Egy nagyobb tésztával az alját kibéleljük, a diótölteléket egyenletesen rákenjük. Erre vékonyabb tészta kerül, rá máktöltelék, ismét vékonyabb tészta, majd párolt alma a rétegezés sorrendje. A tetejét a maradák nagyobb tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk. Sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (190 C) kb. 1 óra 20 percig sütjük. Végül deszkára borítva hűlni hagyjuk, így a felső tésztája is kisimul, azonkívül a tészta sem ázik el. A kindlihez eltett tésztát belisztezett deszkán kb. 15x20 centis lappá nyújtjuk, és 2x5 részre vágjuk. Mindegyik tésztalap közepére egy csíkban töltelékez halmozunk, majd végeiket egyenként kissé töltelékre hajtjuk. Utána az egyik oldalát ráhajtjuk, majd a tészta másik felét ráborítjuk. Megfordítjuk, így a tészták találkozása alulra kerül. A tetejüket felvert tojással jól megkenjük. A kindliket a képen látható módon megcsipkedjük, sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe rakosgatjuk, és a közepesnél erősebb lánggal (190 C) 30 percet sütjük. Jó tanácsok: A flódnit nem ajánlatos teflontepsiben készíteni, mert nem sül jól át. A tésztából dupla adagot is gyúrhatunk, mert le lehet fagyasztani.
|