Angol karácsonyi puding A britek körében az a hiedelem járja, hogy aki a karácsony estétől szilveszterig tizenhárom adag karácsonyi pudingot tizenhárom különböző helyen megkóstol, arra örömteli, gyümölcsöző, boldog új esztendő köszönt. Hozzávalók: 23 dkg marhafaggyú (piacokon kapható), 11 dkg mazsola, 23 dkg malagaszőlő mazsola, 11 dkg aszalt ribiszke, 11 dkg narancs- és citromhéj, 6-7 dkg liszt, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió, 6 csapott kiskanál őrölt fahéj, 2 csapott kiskanál őrölt szegfűszeg, 23 dkg finom zsemlemorzsa, 6 dkg kókuszreszelék, só, 0,35 dl tej, 4 tojás, 5-6 evőkanálnyi rum, 1 citrom, 3 dkg vaj. Elkészítés: A megtisztított faggyút nagyon apróra vágjuk. A kétféle mazsolát, a felaprított citrom- és narancshéjat, a lisztet, a fűszereket, a morzsát meg a kókuszreszeléket beleszórjuk, kissé megsózzuk, jól összekeverjük. A tejet, a tojásokat, a rumot meg a citrom kifacsart levét hozzáadjuk. Az egészet összedolgozzuk. Jól kivajazott 1,5-2 literes pudingformába töltjük. A tálat duplán hajtogatott sütőpapírral lefedjük és a közepébe kis lyukbat vágunk, hogy a keletkező gőz eltávozhasson. A formát éppen csak gyöngyöző vízbe állítva, a pudingot 4 órán át főzzük. Végül tálra borítjuk és valamilyen édes mártással kínáljuk.
|